Hát itt vagyunk Németországban, méghozzá Bajorországban. Ezt korábban nem nagyon gondoltuk volna, Ausztria, és Unokatesómék országa, vagyis Tenerife a listavezető, meg a titkos favorit: Franciaország.

És most itt vagyunk, esélyt adva és kapva, és készen a felfedezés kalandjaira. Hát van mit! Németország hatalmas ország, Bajorország sem kicsi tartomány. Az Alpok is kb 2 órára vannak, de itt a Duna! Milyen pici! Nagyon furcsa…

A Duna.

Pikk-pakk átérünk a túloldalára. De az ártéri erdő szinte ugyanaz, mint nálunk. Csak több a bringás ösvény… mindkét parton, mindenfelé jól járható bringával. Ez rögtön megtettszett.

Szuperizgi hullámos bringáshíd a híd mindkét oldalán.
Olyan az ártéri erdő, mint nálunk

Első ittjárttunkkor nem tudtuk eldönteni tetszik-e a vidék. Nagyon izgultunk, szörnyen hideg és szürke volt az idő. Az első ami igazán megfogott minket az a kemping hordóházai (Novemberben…). Hát igen, itt (is ) vezet az Eurovelo6 igen népszerű bringás útvonala, ugyanúgy, ahogy pár száz kilométerrel arrébb nálunk is… Itt aztán rengeteg minden van, ami kiszolgálja:

Nagyon tetszettek a fűthető hordóházak.
Itt még csak indult a fűtés. A matracok is fűthetőek.

Táborhelyek direkt bringásoknak: kis cölöpre épült fapadlás, alatta asztalkával, ideális a cuccok szárítására. Aki tervezte tudja ám milyen dolog és kihívás a bringatúrázás. Eddig a legjobb megoldás, amit bringásként valaha láttunk. Minimalista de kényelmes, biztonságos, víztől védett, praktikus.

Kifejezetten túrabringásoknak tervezve!

Városi bringatároló dobozok direkt a csomagosoknak. Na igen, pl belefér a bringa csomagostul. Kulcs pedig csak a turistahivatalban vehető át. Tapasztalatom mondja, hogy ez is kiváló ötlet! Enélkül egyik verzió, hogy az ember leköti valahol a bringát, reménykedik, hogy meglesz… De mit tesz a csomagokkal? Semmit… Egyikőjük ottmarad, míg a másik gyorsan körbefut a városban, majd csere. Nem annyira jó megoldás… Másik megoldás, hogy mindketten birkózva tolják a kőnehéz bringát a tömegben a belvárosban, már ahol lehet… Ez sem a legjobb… Na de a doboz! Most együtt mehetünk nézelődni és ha telik rá beüldögélni valami vendéglátóegységbe.

Eszméletlen jó ötlet!

Aztán ne feledkezzünk meg az úthálózatról. Na ez a váááá érzés!!!! Január van, alig melegebb, mint nulla fok, vagy annyi sem. Mégis vígan bringázik az ember a szupi hálózaton! Eléggé biztonságosnak tűnik és főleg igen jól használható!

Nagyon élvezetes itt gurulni!!!

Semmi feles kerülő, kb mintha pont oda húzták volna az aszfaltcsíkokat, ahol a bringások amúgyis kijárnák az íveket. Így jött létre rengeteg bringaútkereszteződéshálózat, főként a parkokban. Ilyet eddig csak Helsinkiben láttam.

Úthálózat részlet. Ennél vannak sokkal durvább, több kimenetes kereszteződések is.

Fantasztikus, csak kapkodjuk a fejünket. Főleg, hogy a nénikék sokszor mindenféle szabály betartása nélkül száguldanak Ebike-ukkal minden irányban. Pedig még csak hideg január van…

Az egyik Duna hidat (a központit) csak bringások és gyalogosok használhatják.

Ja és az autósok. Persze ez erős általánosítás, mert nem mindenki annyira udvarias, de az arányok itt erősen mások, mint nálunk, ez pedig meghozza a bringáskedvet még hidegben is. Ugyanis, az autósok alapvetően nagyon figyelmesek és vigyáznak. Persze azért itt is érdemes nekünk is magunkra.

Itt még jéghidegben is szívesen megy bringával az ember.

Három dolog, ami nekem nagyon szimpatikus az igen jól használható bringautak minőségén kívül:

Szuperminőségű bringaút.
Pályaudvari tároló.
Audi gyár parkolója.

Az egyik, hogy nagy különbség van az itteni, meg a magyar jobbrakanyarodási technikában. Az ittenit egyenest vigyorogva élvezem. Ugyanis az autós szépen lassít párhuzamosan haladva a bringaúton gurulóval, majd megáll, vele PÁRHUZAMOSAN, és megvárja, míg a bringás áthalad, csak azután kezdi a kanyarodást!!!! Ez szupi! El se hiszem, nem kanyarodnak be velem, míg én egyenest mennék. Sőt a motorháztetőn átcsúszás is klasszisokkal ritkábban fenyeget.

A másik, hogy lámpaváltáskor többnyire nem lőnek ki, hanem szépen megvárják, vajon mit is akar az összevissza bámészkodó turista. Még sosem dudáltak le, pedig már többször átmentem a piroson… nem direkt, csak addig figyeltem a jobbrakanyarodót, h közben nekem piros lett… De senki nem lett mérges, nem forogtam veszélyben.

A harmadik pedig: Rengeteg itt a a pici kereszteződés, illetve a járdaszintben jövő kivezető út pl az üzletek parkolóiból… veszélyes szituációk, otthon halálfélelem… Itt viszont mit tesz a legtöbb autós? Szépen várakozik, hogy felhajthasson az átjáróra, és ha azt látja, hogy jön a bringás, akkor kicsit HÁTRAGURUL!!! Aztaa! Először azt hittem ez csak egy-egy kedves ember szokása, de kiderült, hogy nem annyira.

A plussz pedig az, hogy itt Magyarországgal ellentétben többnyire a kiépített bringautak a kicsi falvak közt vezetnek, nem benn a faluban, ahol az autósok amúgyis lassabban mennek. Persze városban és forgalmasabb helyeken indokolt a településen belül is a bringaút nyilván.

A falvakat bringautak kötik össze. A gyalogosakkal való megosztás eddig nem volt probléma.
A faluba beérve szépen kiterelnek az útra.

Fantasztikus, hogy a legtöbb helyre több bringaúton is átmehetünk ugyanabból a faluból. Vannak célszerű, gyors és eléggé forgalmas útvonalak a munkábajáróknak, aztán vannak a fantasztikus hálózatok össze-vissza a földek közt (többnyire aszfaltos) a felfedezőknek, edzőknek.

Ezerfelé lehet menni.
Bringasztráda.

Vannak a földeken kanyargó kis jól járható földutak azoknak akik nem sietnek, és vannak pl a Duna mellett az aprókaviccsal szórt szupi, döngölt földutak, mint pl az Eurovelo 6. Mindegyiken élmény!

Eurovelo6
Ez is az Eurovelo6
Meg ez is 😀
És szintén Eurovelo6. Itt nem aszfaltos, de tökéletesen használható.

Pozitívum még, hogy eddig nem találkoztam sem kóbor, sem engem pórázról vagy önállóan megtámadó kutyával. Még kutyaugatás sem volt! Na ez is fura!

Összességében nagyon élvezzük a jó kis úthálózat feltérképezését( ja rengeteg az útbaigazító tábla), a gyönyörű Dunavölgyi környék felfedezését, az apró falvakat, szép kisvárosokat. Alig várjuk, hogy jobb idő legyen és sokkal nagyobb kalandokra is indulhassunk. Tartsatok velünk!

Ingolstadtba ezer út vezet a falunkból.
A Velovetour matricánk már fellelhető a Dunauradwegen is.
A RADHAUS bmx parkja.
Az egyik csodás Duna menti város Neuburg.
Kisfalunk az út mentén.
Csodás kastély a Dunauradwegen.
Egy kis vadászkastély útközben.
A postás triciklivel jár.
Rengeteg jó ötlettel segítik a közlekedést.
Szép táj a közelünkben.