Idei Norvég túránk sajnos a vége felé közelít. Előre féltünk a befejezéstől. Idén is újra át kell bringáznunk Bergenen… Pedig tavaly csupa felbontás, építési terület és összevisszaság nehezítette itt a dolgunk…

Pedig mint tudjuk, Bergen amúgy sem egyszerű város, rengeteg az emelkedő:

Oh bocsánat! Igazából így:

Ma viszont elképesztő, amilyen bringás fejlesztésen robogtunk végig a városon. Egyszerűen fantasztikus, amit a város létrehozott. És még koránt sincs kész. A hegyek közt futó völgyekben kanyarogva a legtöbb városrész ( viszonylag) sík összeköttetést kapott a világörökség részét képező forgalmas belvárossal.

Többnyire széles, jó minőségű és főleg kiválóan jelölt, kitáblázott bringautakon suhanhatunk. A belvárosban eleinte az autók mellett, majd hamarosan már külön bringaúton, végül pedig teljesen zárt pályán tekerhettünk. Nagyon ritkán ketesztez a bringaút autók használta utat, ügyes megoldásokkal, hidakkal, aluljárókkal kerülik el a bonyodalmas helyzeteket.

A bringautak a legtöbb helyen olyan szélesek és jók, hogy rengeteg országutis használja edzésre, vagy munkábamenet. 10 bringásból 9 országutis volt ma!

Ja igen, itt gyakori az eső ám, ami nem para, szuper esőruhában nyomultak a bringások tova. Hihi, nekünk is ilyen fajta van, így nem lógtunk ki a csapatból.

A csúcsélmény mégiscsak az új, bringások és gyalogosok számára épített szuper, 3 kilométeres alagút volt, ami egy hegyen túli, teljes városrészt köt be a városi fő bringaérbe.

Az alagút gyönyörű, jó minőségű, széles és tiszta. Ma csak bekukkantottunk, holnap hagyjuk el azon keresztül Norvégiát. ( arra van a kompkikötő).

Amúgy igencsak nagy hegyet fúrtak át, egészen meglepődtünk. A fejlesztések feltehetően folytatódnak majd, kíváncsian várjuk, mivel lep majd meg minket Bergen jövőre! ( Hátha a kempinghez vezető, valamikori vasútútvonal tovàbbi részei is bringaúttá válnak. Jelenleg az első pár kilométer van kész.

A bergeniek a rendszert örömmel használják. Sok a bringás és sok a futó. Hátizsákkal, munkába, suliba igyekezve.

Rá is fér a városra, hogy többen hagyják otthon a négykerekűt,mert hatalmas a nyüzsgés. Viszont már a nagy túristahajó utasait is bringákkal viszik várost nézni, a buszos dugóban ücsörgés helyett.

Szerintem ez az irány szuper! Kíváncsian várjuk a folytatást!